Заложните къщи в Италия

Заложна къща в БрешаКакто е известно на хората, които се интересуват от материята заложни къщи първите от този род институции се появяват именно в Италия. Разбира се кредитиране срещу залог има столетия преди това, но моделът по която работят и съвременните заложни къщи се създава на апенинския полуостров в областта Ломбардия, като днес например в Русия заложните къщи продължават да носят името Ломбард. Интересно е, че голяма част от легендите за произхода на заложните къщи ги свързват с богатата фамилия Медичи, но реалността е била малко по-друга. Медичите са действали много повече като  днешните банки, които са ориентирани главно към финансиране на хора от средната и висшата класа. Отрязвайки по този начин хората от низините до достъп до кредитиране, те бивали принудени да се обръщат към безскрупулни лихвари, които сваляли по 10 кожи от гърбовете им.

Колкото и парадоксално да звучи именно като като противовес на лихварството Ватикана дава разрешение на францисканците да дават обезпечени парични заеми при лихвени проценти колкото да си покрият разходите. Тези учреждения най-често към манастирите стават известни като monti di pieta. Първата започва да функционира в Перуджа през 1467 година, като клиентите залагали обикновено дрехи и бижута. Тези банки за бедни в последствие стават известни като banchi di pegni  или заложни къщи. По късно подобни кредитни учреждения се отварят и в други краища на Италия, като в гр. Сиена , който по това време е град – държава решават да отворят своя собственаусловно наречена банка, в която се залагат и земеделски земи и скоро се превръща в едър земевладелец. Институцията запазва предмета си на дейност през следващите векове променяйки неколкократно името си за да стигне до наши дни под името Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (BMPS) имаща претенциите да бъде най-старата банка в света въпреки, че доста дълъг период от съществуването си по същество е била обикновена заложна къща.

Но какво е положението със заложните къщи в Италия в наши дни? Ами отговорът съвсем основателно може да бъде следния – точно наобратно спрямо това което е в България. Докато в България банките всячески се стараят да се разграничат от заложни къщи, забравяйки реално какви са корените им в Италия те са подразделения на банките, намират се в банковите клонове и работят главно с бижута и часовници. В Италия частните заложни къщи са несравнимо по-малко, отколкото например са у нас. Банковите заложни къщи не приемат едрогабаритна техника подобно на общинските заложни къщи във Франция и ако искате да оставите автомобил или пералня ще трябва да потърсите в малкото на брой останали частни кредитори срещу залог.

Снимки: Wikipedia 

This entry was posted in Заложните къщи по света and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply