Заложни къщи for dummies

 Озаглавих статията по този начин по простата причина, че последната година пазара на заложни къщи в България изобилства от заложни къщи създадени от пълни дилетанти, мнозинството от които вече фалираха, а на останалите това тепърва предстои. ………. По неясни за мен причини битува мнението, че кредитирането срещу залог и управлението на заложни къщи е нещо изключително лесно, безпроблемно и високодоходно и по тези причини много привлекателно за инвестиране.

Всъщност нещата не стоят точно така – ако си мислите,  че можете да откриете заложна къща с 10 – 20 – 30 хил. лева просто насочете инвеститорския си взор в друга посока. С подобна смешна сума може да се открие заложна къща и тя да стане печеливша след n-брой години, но за това трябват 2 задължителни условия – управителят да е супер професионалист и второ да няма заложни къщи в поне 15 километров радиус ……… А и още нещо, докато разработваш заложната си къща да не се откриват близо до Вас други заложни къщи. С две думи идеални условия, които в силноконкурентната ниша на заложните къщи няма как да се случат.

За кандидат Pawn Starsе препоръчително да се запознаят с Наредбата за дейността  на заложните къщи и необходимите задължителни условия, на които следва да отговаря заложната къща. Май горепосочената сума от 10-20 хил. лева ще иде само за покриването на тези изисквания.  Основното обурудване – сигнално охранителна техника, сейфове, компютри, софтуер, везни, консумативи струват не малко пари. Решили сте вашата заложна къща да спести пари от тези „ненужни” разходи ……… Вие вече сте по пътя към фалита. Никой нормален клиент няма да отиде в някоя забита дупка, с мизерен външен вид, с писани на ръка договори /което все още се случва/ и със зле обучен и некомпетентен персонал.Пък и предвид стабилните глоби, от които сте застрашени, и които рано или късно ще ви сполетят избора да работиш съгласно закона или да изпиташ тежката му ръка просто не стои на дневен ред.

Но да приемем, че стиснете зъби и изпълните изискванията на Наредбата и отворите офиса си. За да стартира следва да приготвите 30-40 хил лева оборотен капитал, който да ви донесе печалба под формата на лихви. Но общата сума започва да става доста по-височка от предполаганата в начало. Ако не разполагате с тези средства не се надявайте на банков бизнес кредит  – банките не обичат заложните къщи и никога не биха ви го отпуснали, но ако рискувате жилището си срещу ипотека може и да се снабдите с така необходимата сума.

Стигаме до момента с персонала – квалифицирани и работили в заложни къщи на пазара има, но си има доста уловки – за да са извън този бизнес или са били хванати в злоупотреби или заложните им къщи са фалирали, като 95% от бившите служители в заложни къщи са точно такива. Ако желаете да си вземете човек, която е много по наясно от Вас, съответно как да ви краде ефективно или как да затрие създаденото от Вас смело дерзайте. А от другаде качествени служители просто няма как да вземете специалността „комисионер в заложна къща” не се преподава в нито един български университет.

И така имаме помещение, върху което се кипри надпис „Заложна къща”, но раздаването на кредити върви бавно, наемите, заплатите и текущите разходи източват малко по малко готовите пари, банката си търси вноските по ипотеката, а на 50 метра от Вас отваря врати офис на някоя голяма верига заложни къщи, която като разпознаваема марка дърпа и малкото ви създадени клиенти. ………………….. Все пак ако това ще ви подейства успокоително вие сте от 30-те процента основатели на заложни къщи, които фалират през  първите 6 месеца от стартирането си.

This entry was posted in Заложни къщи and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply