Съвременните български заложни къщи

заложна къщаСпоред официални данни на статистиката българската икономика продължава да се свива, а финансовия сектор търпи промени наложени от обстоятелствата. Бързите кредити дали от заложна къща, дали от кредитна институция се превръщат в основен източник за набавяне на средства за все повече българи. Въпреки някои от недостатъците си бързите кредити започват да се превръщат във все по-обичайна практика. Такава е и общата икономическа тенденция в целия цивилизоват свят. Залогът на лични вещи купувани в по-добрите времена и вземането на бърз кредит от заложна къща стават обичайни дори за хора, които никога не са си и представяли, че ще се нуждаят от подобен вид финансова помощ. Все пак е добре да се знае, че когато човек има нужда от бързи парични заеми може да разчита на вещите си да го спасят от някакъв финансов проблем. Въпреки широко афишираните в медиите твърдения служителите в заложни къщи не са безмилостни капиталисти, които мамят хората в нужда, и не всички заложни къщи трябва да се слагат под общия знаменател – мутри и измамници.

Съвременните български заложни къщи се борят с образа на дилъри на крадени вещи, незаконното лихварско отпускане на бързи кредити при безбожни лихви и се стремят да предложи услугите си на клиенти, които до преди кризата не се нуждаеха от подобни финансови услуги. В момента заложните къщи целят да променят създадения имидж и предлагат атрактивна финансова услуга съобразена с несигурните икономически времена. Предлаганите бързи кредити срещу движими вещи на хора от средната класа, в светли и разположени на комуникативни места помещения, срещу ясни и прозрачни условия, без силово събиране и забранени практики очертават посоката на бъдещото развитие на бизнесът кредитиране срещу залог в България.

Отворените към новаторството заложни къщи като тези от веригата „Доверие” ще бъдат финансовите институции, които за разлика от сега съществуващото болшинство заложни къщи няма да бъдат ориентирани изцяло към печалбата, а ще осъзнават обществената си функция на партньор в тежки моменти.

Освен предимството да се приемат всякакви вещи, голям плюс на заложните къщи, предвид начина им на работа е това, че бързите кредити от тях не отиват в кредитния регистър и не влияят на кредитната репутация на клиента. Ако клиентът по някаква причина не може да покрие дълга си към заложната къща просто вещта му се продава и не попада в някакви черни списъци ограничаващи достъпа му до кредитиране, както е например при бързите кредити от финансови институции. Така потребителите на експресни заеми от заложни къщи няма защо да се страхуват, че с неплащането на още един кредит ще влошат допълнително финансовото си състояние.

Въпреки, високите лихви, които са цената за тези неоспорими преимущества бързите кредити от заложни къщи се явяват един добър вариант за кредитоискателите, които се нуждаят спешно от пари без да рискуват кредитния си рейтинг и това поради неплащане да станат клиенти на частни съдебни изпълнители и събирачи на дългове.

This entry was posted in Заложни къщи and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply