Уроците на Рик Харисън за новаците в заложната къща

Рик Харисън е популярно лице от американския сериал „Pawn Stars  превеждан у нас като „Спецове в заложната къща”. В настоящата статия ще опиша съветите, които той дава на начинаещите в бизнеса със заложни къщи:

Съвет № 1 – Никога не правете първата стъпка.

заложна къщаДокато една голяма част от редовните клиенти дошли в заложната къща, директно продават вещите си и имат идея приблизително колко пари могат да получат за тях не са рядкост и тези, които нямат представа колко точно да търсят за вещите си особено тези които носят вещ, която са придобили по наследство и не са плащали за нея. Именно с тези клиенти проличава умението на служителя да води преговори. Както споменава Рик Харисън първия урок научен от баща му е никога да не дава първи цена. При първия си залог баща му го попитал „Защо първи даде цена?” Давайки първи цена ти реално водиш преговори срещу себе си. Защо да правиш оферта на някого, че ще му дадеш 1000$ за нещо, като вместо това можеш  да попиташ „Колко пари ще ти трябват за нея?”, а клиентът отвърне примерно, че са му нужни 500$. ?

Съвет № 2 Никога не се влюбвай в дадена вещ.

С това иска да наблегне на момента, че колкото и да иска да заложи дадена вещ, колкото и да желае, за помогне и да спечели клиента добрият служител трябва да знае кога да откаже да я приеме предвид това, че подобен залог над определени граници би бил много лоша сделка.

 Съвет № 3 Една добра история за вещта прави така, че тя да се продаде по-лесно.

Не всички вещи в заложната къща са безлични електроуреди , за които можете да кажете само няколко думи относно спецификацията и. Много често в залог остават вещи с интересна история, която служителят може да проучи и след това да я предаде на потенциалния купувач. Това особено важи например за вещи от типа на ордени, спортни отличия, оръжия. Естествено тази история трябва да е достоверна и да може да бъде проверена от купувача. Но цялата тежест на проучването и обогатяването на общата култура в много области, които да помогнат в работата тежи основно на вещите на служителя в заложната къща.

This entry was posted in Заложните къщи по света and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply