Кратка история на заложните къщи

Като най-стара форма на кредитиране и банкова дейност началото на съществуването на заложните къщи може да бъде проследено до началото си преди над 3000 години в Древен Китай. В регистри водени в различните градове в Поднебесната империя особено при датираните от пети век преди Христа достатъчно често се споменават специализирани заведения отпускащи обезпечени с движими вещи парични заеми. Интересно е, че този вид институции се появяват в Европа цели шестнадесет века по-късно. Следващите ранни записи, които свидетелстват за съществуването на заложни къщи произхождат от древна Гърция и Римската империя. Дори в Библията има споменаване на практиката кредитиране срещу залог и някои забрани, като например тази да не се дава заем срещу залог на инструменти, с които човек си изкарва прехраната.

Заложните къщи в Европа, са изиграли значителна историческа роля, както за обикновените хора в нужда така и за кралете, за които финансовите проблеми също не са били чужди и са били сред сравнително редовните клиенти, залагайки скъпоценности, за да финансират войни или велики географски открития.  Както е известно испанката кралица Изабела залага бижута за спонсорира пътуването на Христофор Колумб довело до откриването на континента Америка. В Англия кралете Хенри V и Едуард III залагат бижутата на Короната, за да платят за водените от тях войни.

При първоначалното си появяване в Европа заложните къщи започват съществуването си като кредитни организации към различни църковни органи и имат повече благотворителен, отколкото комерсиален характер. Интересно е, че тези ранни заложни къщи работели реално на загуба, но разликата по подръжката им била покривана от даренията на поклонници. Едва в 15-16 век кредитирането срещу залог излиза извън църковните ограничение и придобива вида си, в който го познаваме и сега.

За родина на съвременните заложни къщи се смята Италия, от където и практиката на кредитиране срещу залог започва да се разпространява и в останалата част на Европа. През седемнадесети век заложните къщи вече са често срещани институции в Германия, Белгия и Испания. Легендите и отчасти историческите извори свързват развитието на заложните къщи в Италия с влиятелната банкерска фамилия Медичи, специализирана в кредитирането срещу обезпечения под формата на бижута и недвижими имоти. С Медичите е свързана и друга легенда за заложните къщи, а именно техния символ три златни топки с обща основа. В началото те били плоски дискове с формата на монети отличаващи кредитиращите институции. По късно монетите биват заменени от по-забелязващите си и привличащи внимание сфери. В последствие символът с трите топки получава разпространение в почти цяла Европа и дори понастоящем се използва за обозначаването на заложни къщи.

This entry was posted in Заложни къщи and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply